Huidig gebruik van de gebouwen
De historische ruimtes kregen een nieuwe herbestemming
Het klooster
De aanwezigheid van de norbertijnen garandeert de kloosterfunctie, zij het op een eigentijdse manier en kleinschaliger dan weleer. Vanaf 2025 zullen via een samenwerking met KU Leuven buitenlandse priesterstudenten hun weg vinden naar de abdij.
Ook de kerk blijft in de eerste plaats abdij -en parochiekerk, maar kan daarnaast gebruikt worden voor concerten en andere gepaste evenementen.
Binnen de historische muren van het abdijcomplex wordt museum PARCUM verder uitgebouwd.
Gastenkwartier, provisorenhuis en wagenhuis
Het voormalige gastenkwartier en het provisorenhuis werden gerestaureerd en herbestemd tot kantoorruimtes, microbrouwerij Braxatorium Parcensis en uitvalsbasis voor vrijwilligersvereniging Vrienden van de Abdij van ‘t Park.
Het wagenhuis en de paardenstallen bieden dan weer onderdak aan de internationale katholieke hulporganisatie Kerk in Nood.
Tiendenschuur en landbouwgronden
In de voormalige moestuin van de abten worden als vanouds groenten gekweekt. Niet meer door de norbertijnen zelf, maar door De Wikke, een afdeling van Wonen en Werken vzw die in de abdij een belangrijk sociaal- en arbeidszorgproject realiseert.
De tiendenschuur is de zetel van verschillende partners rond biologische landbouw, zoals Landwijzer, BoerEnCompanie en Wonen en Werken. Je vind er ook de hoevewinkel De Wikke.
De poorten
De Mariapoort transformeerde tot zetel van de Alamire Foundation, het gerenommeerde studiecentrum voor polyfone muziek van de KU Leuven. Hun Library of Voices kreeg een plek in de Norbertuspoort. In de watermolen en de Sint-Janspoort is dan weer brasserie De Abdijmolen gevestigd.