De mozaïekvloer werd toevallig ontdekt tijdens de restauratiefase van de huidige archiefruimte. De bestaande houten vloer moest worden weggenomen om de stabiliteit te controleren en nadien te isoleren. De stad restaureert de abdij namelijk op een energiezuinige en duurzame manier. Daarbij stootten de arbeiders op een zandbed waaronder per toeval de mozaïekvloer tevoorschijn kwam.
Het gaat hier over de beginperiode van de Abdij van Park, 13e eeuw. De ruimte werd toen als winterrefter gebruikt en was één van de weinige ruimtes in de parkabdij die verwarmd werd. Het is een uitzonderlijke vondst want er zijn in België slechts weinig dergelijke mozaïekvloeren bekend.
Hoe de restauratie nu verder moet, zullen de specialisten uitmaken. In elk geval blijft deze unieke vloer bewaard en gaan we een manier vinden om die ook zichtbaar te houden, al was het gedeeltelijk. Verder onderzoek over deze vloer zal ongetwijfeld een extra hoofdstuk toevoegen aan de geschiedenis van de Abdij van Park.
Eerder werden bij deze restauratiefase al een vloerverwarmingssysteem ontdekt. De hele abdij telde maar een handvol verwarmde ruimtes, en de tonstrina oftewel scheerruimte van de paters-norbertijnen was daar eentje van.
Nieuw stukje geschiedenis
Met de ontdekking van deze mozaïekvloer brengt deze laatste restauratiefase alweer nieuwe inzichten in de rijke geschiedenis van de abdij naar boven. In 2011 nam de stad Leuven het integrale domein van de parkabdij in erfpacht van de norbertijnen. Een jaar later (2012, nu precies 10 jaar geleden), kon met de steun van de Vlaamse overheid de grote restauratiecampagne van start gaan. De restauratie zou tegen 2025 moeten voltooid zijn.