Silentii

Klokken die luiden, snaterende watervogels, ruisende bomen … En vanaf donderdag 8 december krijgt Abdij van Park er nog een geluid bij: het klankkunstwerk Silentii. De Alamire Foundation, die sinds 2010 op de abdijsite gevestigd is, werkte samen met Erfgoedsite Abdij van Park en PARCUM de muziekinstallatie met polyfone muziek uit.

7 december 2022

Dankzij het nieuwe klankkunstwerk Silentii kunnen de bezoekers eeuwenoude muziek op een unieke manier beleven. Zoals de naam het doet vermoeden, wil men bezoekers laten verstillen. Door de cirkel van het kunstwerk te betreden, wordt men ondergedompeld in polyfone klanken. Deze rustgevende muziek nodigt uit om even stil te staan, om te reflecteren of te ontspannen.

De installatie bestaat uit vijf luidsprekers die opgesteld staan op een metalen boogvorm. Uit elke luidspreker hoor je één stem van het polyfoon of meerstemmig stuk. Afhankelijk van waar je staat, ga je de ene of de andere stem prominenter horen. Je kan ook perfect naar één stem luisteren. De bezoeker kiest zelf wat voor hem of haar het beste werkt. Silentii doet de eeuwenoude muziektraditie van de abdij weer herleven. Het wordt een van de vaste klanken van de site, naast de beiaard en de natuurgeluiden, en maakt zo deel uit van het dagelijkse ritme van de schitterende abdij.

Traditie in vernieuwing, vernieuwing in traditie

De polyfone klankinstallatie past bij de ontstaansgeschiedenis van Abdij van Park en haar identiteit. Muziek heeft altijd een grote rol gespeeld in de abdij. In de 12e eeuw zongen de paters er al gregoriaans. Die religieuze gezangen waren vaak het vertrekpunt voor polyfonie: aan het eenstemmige gregoriaans werden meer en meer stemmen toegevoegd. Zo evolueerde gregoriaanse eenstemmigheid naar de meer uitgesponnen melodische lijnen van de renaissance meerstemmigheid. Ook anno 2022 is deze traditie nog aanwezig in Abdij van Park. Onderzoeksinstituut Alamire Foundation, gevestigd op de site, bestudeert al dertig jaar de Vlaamse polyfonie. De installatie Silentii treedt naar buiten met de resultaten van dit lopende onderzoek rond het muzikale erfgoed van de lage landen, en geeft deze eeuwenoude muziek terug aan een breed publiek.

Silentii in Abdij van Park

De abdij is al ruim 900 jaar een plek waar bezinning en verdieping centraal staat. De mystieke rust die hier hangt tussen vijvers, velden en abdij werkt al eeuwenlang als een magneet. Bezoekers zullen de installatie zeker opmerken, want deze heeft een centraal plekje gekregen op het Neerhof. Ze komt achter het metalen hek tussen de watermolen en de ingang van de abdij, waar je een mooi uitzicht hebt over de vijvers. voegt zo een nieuwe klank toe aan de abdij.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.