Stilte Avond

Op 26 oktober 2024, wanneer het zomeruur bijna naar winteruur verschuift, organiseren Abdij van Park en museum PARCUM de allereerste stilteavond op de prachtige site van Abdij van Park (Leuven). Voor de liefhebber van gedichten en verhalen, reflectie en verstilling, kortom voor hen die schoonheid willen beleven is er een avondvol programma. Een literatuur minnend publiek wordt door het klooster geleid. Van de pandgang met glas-in-loodpanelen tot museum en refter met 17e-eeuwse stuccoplafonds proeven de toeschouwers van poëzie, muziek, mystiek, rituelen en tastbare spiritualiteit, met het thema 'stilte' als rode draad.

Belgische schrijver en performer Carmien Michels (1990) cureert de avond. Meermaals gelauwerd vertegenwoordigt Michels een nieuwe generatie van straffe schrijvers. Ze danst tussen pen en podium, tussen urban en klassiek. Met scherpe observaties schept ze een vaak duistere wereld, ritmisch, krachtig en diep persoonlijk. Abdij van Park vroeg haar de stilteavond samen te stellen. Een avondprogramma voor publiek dat start om 20u en duurt tot ongeveer 22u.

Zij nodigt een schare intrigerende schrijvers, dichters en performers uit.

Schrijver en dichter Tülin Erkan gooide hoge ogen met haar debuutroman Honingeter. Verschenen eind 2021 roept het boek een verstilde sfeer op waarin Turkse folklore en klassieke mythologie versmelten tot een bevreemdend, surrealistisch kluwen. Momenteel werkt ze aan een tweede roman. Op de Stilteavond ontsluiert ze nieuw werk.

Beeldend kunstenaar en rituelenmaker Ignace Cami blaast op speelse en genereuze wijze oude dingen nieuw leven in. Zijn werk, dat sterk geworteld is in volkscultuur en immaterieel erfgoed, omvat objecten, sculpturen, installaties en teksten. Cami zoekt naar zaken die met het verstrijken van de tijd los van het alledaagse leven zijn geraakt en schept mogelijkheden om ze opnieuw met het heden te verbinden.

Multi-instrumentalist en zanger Raphaël De Cock speelt doedelzak en zingt in traditionele zangstijlen. Je treft hem in binnen- en buitenland in talloze bezettingen, waaronder het poëtische mystieke folkduo Edra. In Abdij van Park verkent hij solo het prachtige klankkader van de eeuwenoude pandgang. Zijn hypnotiserende stem en instrumenten – van zinderende snaarklanken tot zachte fluittonen – dansen door de gewelven, versterkt door de galm en echo van de abdij.

Babs Gons is de Nederlandse Dichter des Vaderlands én grondlegger van de Nederlandse spoken word scene. Ze draagt haar werk wereldwijd voor op festivals, literaire programma’s, in musea, debatcentra en bibliotheken. Carmien Michels, grote fan van Gons’ tedere pen, maatschappelijke betrokkenheid en krachtige performances, vroeg haar stil (sic) te staan bij het belang van stilte. Voor haar persoonlijk, stilte tijdens het schrijfproces, als ritueel, stilte als daad van verzet, stuitende stilte.

Hetzelfde vroeg Carmien aan Peter Verhelst, veelvuldig gelauwerd dichter, romancier en theatermaker. Voor zijn adembenemende oeuvre ontving hij de Sybren Poletprijs en de Constantijn Huyghensprijs. Zijn laatste dichtbundel Zabriskie, de kroon op zijn poëtische verbeelding van waar we als wereld op afstevenen, werd opnieuw bekroond met de Grote Poëzieprijs. Speciaal voor deze Stilteavond schrijft hij nieuwe poëzie.

Naast het programma zelf geven we de toeschouwers ook iets blijvends mee, een zine, tussen programmaboekje en magazine in, waarin per artiest gedichten en teksten worden opgenomen die gebracht worden op het festival.

Praktisch:
Tijd: 20u - 22u
Wanneer: Zaterdag 26 oktober
Waar: Museum PARCUM, Abdij van Park, Leuven
Prijs: € 20 inclusief zine

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.