De kloosterbibliotheek

De kloosterbibliotheek

30 april 2021

Jan Christiaan Hansche

Het was abt Libert de Pape die in 1672 besloot om een nieuwe ruimte te creëren voor de kostbare boeken van zijn abdij. Hij koos voor een ambitieus bouwproject met net als in de refter beneden een plafond in stucco, uitgevoerd door dezelfde kunstenaar – ambachtsman Jan Christiaan Hansche, maar dit maal nog virtuoser want aangebracht op een speciaal daartoe gerealiseerd koepelgewelf.

Ordestichter Norbertus

Centraal en langs de beide uiteinden van de koepel kwamen er taferelen uit het leven van ordestichter Norbertus. De bekende blikseminslag en de val van het paard van Norbertus ontbreken niet. Aan de linkerzijde bracht Hansche de vier evangelisten aan met hun respectievelijke attributen. Aan de rechterzijde koos hij voor de vier kerkvaders. Samen met zijn helpers, Hendrik Daelmans en Willem Speltiens, besteedde de meester 107 dagen aan het werk.

Boekencollectie

De historische boekencollectie wordt nu tijdelijk bewaard in het Kadoc, maar komt vanaf 2025 terug naar de abdij. In de bibliotheek wordt thans het oude archief van de abdij bewaard dat aanvangt in 1129 en het geheugen vormt van de plek, van negen eeuwen menselijke activiteit en norbertijnse aanwezigheid.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.